ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΛΚΥΟΝΗ

Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» ιδρύθηκε από την Οικολογική Κίνηση Ν. Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Diakonie Katastrophenhilfe, τον Ιούλιο 2016. Μετά από την εκκένωση της Ειδομένης την άνοιξη του 2016, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας και σε αστικά κέντρα στα οποία δεν υπήρχαν οργανωμένες υπηρεσίες.

Η Αλκυόνη, παρέχει βασικές υπηρεσίες (σίτιση, ρουχισμό, μη βρώσιμα είδη, ατομική υγιεινή και κοινωνικές υπηρεσίες) σε ευάλωτους μετανάστες, αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένους πρόσφυγες και τοπικό πληθυσμό. Οι υπηρεσίες που λαμβάνει το κάθε άτομο εκπηγάζουν από ατομική διερεύνηση που διενεργεί η Κοινωνική Υπηρεσία της Αλκυόνης.

Η Αλκυόνη είναι το μόνο κέντρο ημέρας που παραμένει στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας υπηρεσίες βασικών αναγκών.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Για την καλύτερη δυνατή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας,  η Αλκυόνη έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με άλλες οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, όπως μεταξύ άλλων, την Solidarity  Now, την Άρσις, την Πράξις, το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, τους Γιατρούς του Κόσμου, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, δημόσιες υπηρεσίες, Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και το ΕΣΥ. Η συνεργασία είναι αμφίδρομη με την Αλκυόνη να παραπέμπει ωφελούμενους/ες για υπηρεσίες που δεν παρέχει και να δέχεται παραπομπές για τις υπηρεσίες της

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων Αλκυόνη στηρίζεται οικονομικά από την Diakonie Katastrophenhilfe από το 2016 και την Brot für die Welt από το 2019. Η χρηματοδότηση του προγράμματος της Αλκυόνης λήγει στο τέλος του έτους, και είμαστε σε διαρκή αναζήτηση πόρων για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας.