ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Αλκυόνη έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει σε διάφορες διαπολιτισμικές δράσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές αποσκοπούν στο να φέρουν σε επαφή την τοπική κοινότητα και τους ωφελούμενους/νες της Αλκυόνης σε επαφή και αμφότερες πλευρές να γνωρίσουν καλύτερα τους διάφορους πολιτισμούς καθώς και τα ήθη και έθιμά τους.

Για τους ωφελούμενους/νες της Αλκυόνης είναι μία ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό πολιτισμό και να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν ομαλά στην τοπική κοινωνία.

Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα στην Αρχαία Αγορά

Ιστορίες προσφύγων για μνημεία και τοποθεσίες των τόπων όπου έζησαν στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόσφυγα.

Γιορτή Πολυγλωσσίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο

«Ονειρεύτηκα μια φωλιά…» με ιστορίες ανθρώπων που μοιράστηκαν απλόχερα συναισθήματα, εμπειρίες για το σπίτι, την οικογένεια, την ασφάλεια, το ταξίδι, την απώλεια και τον αγώνα ώστε το όνειρο να πραγματοποιηθεί σε μια ξένη χώρα στη γιορτή Πολυγλωσσίας

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς. Η υποδοχή ήταν εγκάρδια, ενώ η ξενάγηση των αρχαιολόγων, Yannis Karliambas και Ζωής Μπίλη, μας ταξίδεψε πολλά χρόνια πριν.

Ιστορίες αφήγησης στο φεστιβάλ Salonic

Μέσα σε ζεστή ατμόσφαιρα και στον όμορφο χώρο του Μουσείου Προσφύγων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών πραγματοποιήθηκε μ’ επιτυχία η παράσταση της ομάδας αφήγησης του Κέντρου μας με τίτλο “2 Ιστορίες απ’ αλλού φερμένες” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ SalonIC: Symbiosis ‘n’ InterCulturality

Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο

 Ένα Μουσείο που έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες του για όλους τους ανθρώπους που διψούν να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό και τη λαογραφία της Ελλάδας και δη της Βόρειας.

Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα με “Παιχνίδια του Κόσμου”

«Παιχνίδια του κόσμου» πλημμύρισαν τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας σήμερα στη δράση που διοργάνωσε το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα. H δράση «Γνωρίζω τον Άλλον παίζοντας» γέμισε το σημείο με  ήχους από γέλια και ήταν μια ευχάριστη εικόνα να συναντά κανείς στη μουντή καθημερινότητα.

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ταινιών Select Respect

Μια βραδιά αφιερωμένη στους καλλιτέχνες πρόσφυγες και στην Τέχνη, αυτή την παγκόσμια γλώσσα των ανθρώπων που δημιουργεί συνθήκες επικοινωνίας και διαλόγου και που μας καθιστά μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ ταινιών Select Respect

Η ομάδα κρουστών της Αλκυόνης στην γιορτή Πολυγλωσσίας

Ένα υπέροχο συννεφιασμένο απόγευμα στη γιορτή της Πολυγλωσσίας 2018 που εμπλουτίστηκε με τους ήχους της ομάδας κρουστών της “Αλκυόνης” που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα μουσικών Music Soul Action.

Επίσκεψη στον Λευκό Πύργο με ομάδα από το Αφγανιστάν και το Ιράν

Ο Λευκός Πύργος είναι πάντα ένα μέρος για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους πρόσφυγες. Είναι ένας χώρος όπου παρουσιάζεται όλη η ιστορία της πόλης φέρνοντας σε επαφή τους ανθρώπους με αυτήν. Για ακόμη μια φορά φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευχαριστούμε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για την άψογη συνεργασία!

Πολυπολιτισμική “Άνοιξη”

Στις 21 Μαρτίου η «Αλκυόνη» γιόρτασε την πρώτη μέρα της Άνοιξης, με ποιήματα σε 5 γλώσσες (φαρσί, κουρδικά, αραβικά, ελληνικά και αγγλικά). Σ’ ένα πολυπολιτισμικό κοινό η Ποίηση είπε τη δική της λέξη κατά του ρατσισμού, υμνώντας τον Άνθρωπο και την ισότητα.

Η «Αλκυόνη» αφηγείται στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης

Μία από τις πιο σημαντικές ετήσιες διοργανώσεις της πόλης, το Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης, έργο της καταπληκτικής ομάδας Lupus in fabula – Ομάδα Αφήγησης – Storytelling Group μας έδωσε ακόμη μια φορά τον χώρο και τον χρόνο να δημιουργήσουμε, να αφηγηθούμε, να επικοινωνήσουμε.

Επίσκεψη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η «Αλκυόνη» επισκέφθηκε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την έκθεση «Κοινοί Ιεροί Τόποι». Ήταν πραγματικά μια πρωτόγνωρη εμπειρία η επίσκεψή μας στην έκθεση «Κοινοί, Ιεροί Τόποι» που πραγματοποιείται αυτόν τον καιρό στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Εκδρομή στο Σπήλαιο των Πετραλώνων και συζήτηση για το Περιβάλλον

Η “Αλκυόνη” υποδέχθηκε τον Σεπτέμβρη με μια εκδρομή στο Σπήλαιο των Πετραλώνων! Η συζήτηση που κάναμε μετά είχε ενδιαφέρον πολιτισμικό και περιβαλλοντικό, τονίζοντας συνάμα την ευθύνη που έχει ο άνθρωπος απέναντι στην προστασία της Φύσης. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στο Σπήλαιο των Πετραλώνων για τη φιλοξενία!

Εικονική Ξενάγηση στην 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας

«Τόποι, λέξεις κι Αναμνήσεις», μια δράση της ομάδας εικονικής ξενάγησης του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» στην 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.