Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το ΠΙΚΠΑ την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει ένα ιστορικό καταφύγιο για  ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, χωρίς καμία φροντίδα για το μέλλον  των φιλοξενούμενων της. Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και  Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων ζήτησε από την αστυνομία να εκκενώσει το χώρο του ΠΙΚΠΑ, στη  Νεάπολη της Μυτιλήνης, έως τις 15-10-2020. 

Το ΠΙΚΠΑ δεν χρειάζεται συστάσεις, άρχισε τη λειτουργία του το 2012 ως η μόνη  ανοιχτή δομή υποδοχής προσφύγων του νησιού, σε πλήρη αντίθεση με τον  καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος τότε λειτουργούσε ως κλειστό Κέντρο Κράτησης.  Για χρόνια, φορείς της κοινωνίας των πολιτών εντός και εκτός των συνόρων  συνέρρεαν στο ΠΙΚΠΑ για να προσφέρουν υποστήριξη σε ευάλωτους ανθρώπους  στο νησί, μεταξύ αυτών η Αλληλεγγύη Λέσβου που ιδρύθηκε το 2016. Όπως  επισημαίνεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για  τους Πρόσφυγες για την υποστήριξη του ΠΙΚΠΑ, 1 η Έφη Λατσούδη, μια εκ των  ιδρυτικών μελών του ΠΙΚΠΑ, έλαβε το βραβείο Nansen της Υ.Α. ΟΗΕ για τους  Πρόσφυγες, στη Γενεύη, το 2016. 

Σήμερα, το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί 94 εξαιρετικά ευάλωτα άτομα (ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων, άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες και σοβαρά ιατρικά  προβλήματα). Η παραπομπή τους στη δομή αυτή πραγματοποιήθηκε από τις  αρμόδιες κρατικές αρχές (τα ασυνόδευτα παιδιά από την Εισαγγελία, οι υπόλοιπες  περιπτώσεις από την Υπηρεσία Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και  Ασύλου, σε συνεργασία με την Υ.Α. ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες). 

Ο χαρακτηρισμός της εγκατάστασης ως δομής που «έχει καταληφθεί παρανόμως»,  όπως αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη από το Υπουργείο Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων για την εκκένωση της δομής,2 δεν έχει καμία βάση. 

Δεν πέρασε ένας μήνας από τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας, που για άλλη μια φορά ανέδειξαν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες φιλοξενούνται οι  αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, και η πρώτη βροχή κατέδειξε την πλήρη ανεπάρκεια της νέας προσωρινής εγκατάστασης, όπου μεταφέρθηκαν οι  εκτοπισμένοι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Δεδομένων αυτών των συνθηκών  αλλά και της πανδημίας COVID-19, το κλείσιμο μιας από τις πιο αξιοπρεπείς για την  ανθρώπινη διαβίωση εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και δη στα ελληνικά νησιά,  μοιάζει να στερείται λογικής και ανθρωπιάς και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με 

1https://www.unhcr.org/gr/16647-month-moria-fires-unhcr-warns-worsening-conditions-ahead winter.html 

2https://stonisi.gr/post/11720/ekkenwste-to-pikpa-ews-tis-15-oktwvrioy

το καθήκον της Ελλάδας και της ΕΕ να παρέχει κατάλληλες συνθήκες υποδοχής στους αιτούντες άσυλο, ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους. 

Σε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τις οργανώσεις που προσπαθούν να τους  βοηθήσουν ακόμη και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που  χαρακτηρίζουν τους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, καλούμε τις ελληνικές  αρχές να αναθεωρήσουν την εντολή εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ. 

Την Τετάρτη, 14-10-2020, θα είμαστε στο πλευρό του ΠΙΚΠΑ για την υπεράσπιση της  ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας που όλοι δικαιούνται. Καλούμε όλους όσοι  υποστηρίζουν την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια να έρθουν μαζί μας την Τετάρτη,  14 Οκτωβρίου στις 10:00 π.μ.*, σε ένδειξη αλληλεγγύης στη δομή ΠΙΚΠΑ. 

* Σεβόμαστε τα υγειονομικά μέτρα και τους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας.  Φοράμε μάσκες και τηρούμε τις προβλεπόμενες αποστάσεις. 

Υπογράφουν 

ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την  Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία 

Changemakers Lab 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MsF) 

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού 

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) 

Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία 

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) 

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών 

Europe Must Act 

Fenix – Humanitarian Legal Aid 

Help Refugees/Choose Love 

HIAS Greece 

HumanRights360 

INTERSOS Hellas 

InterVolve 

ΚΓΜΕ ΔΙΟΤΙΜΑ 

Legal Centre Lesvos 

METAδραση 

Mobile Info Team 

Odyssea 

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης 

Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα 

SolidarityNow 

Terre des hommes Hellas